Bitki Koruma Bölümünün Önemi
Artan dünya nüfusuna yeterli gıdanın sağlanması için ya ekilebilir alanların artması, ya da ekilen alanlardan maksimum verimin alınması gerekmektedir. Ülkemizde ve dünyada yeni ekilebilir arazilerin kullanımı en yüksek düzeye çıkmıştır. Artık yeni tarım alanlarının kazanılması mümkün olmamaktadır. Bunun aksine, nüfusun artması, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması ve sanayinin gelişmesi ile birlikte ekilebilir tarım alanlarının da gittikçe azaldığı görülmektedir.
Sınırlı tarım alanlarından daha fazla verim elde edebilmek için, tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerinin başarılı bir şekilde yapılabilmesi gerekmektedir. Günümüzde geleneksel yöntemler kullanılarak yapılan sulama, çapalama ve gübreleme gibi tarımsal faaliyetlerin bitkisel üretimde yeterli olmadığı, kaliteli ve sağlıklı ürün elde etmek için modern tarım tekniklerine, yeterli bilgi birikimine ve bilinçli uygulamalara ihtiyaç vardır. Bu donanıma sahip Ziraat Mühendisleri, Bitki Koruma bölümünde yetiştirilmektedir.
Neden Bitki Koruma Bölümü?
Artan dünya nüfusu karşısında, tarımın en önemli amacı bol ve kaliteli ürün elde etmektir. Bu amaç doğrultusunda, tarım ürünlerinde kayıplara neden olan zararlı ve hastalıklara karşı en uygun ve en gelişmiş yöntemlerle mücadele edebilecek bilgi ve donanıma sahip, çevresine önderlik yapabilecek Ziraat Mühendisleri Bitki Koruma Bölümlerinde yetişmektedir. Bunun yanında, Bitki Koruma Bölümü, gelişen yeni teknik ve yöntemleri eğitim ve araştırma faaliyetlerine adapte etmekte, yöre, bölge, ülke ve dünyadaki tarımsal faaliyetlere ve bilimsel yayınlara katkı sağlamaktadır.
Dersler hakkında bilgi için tıklayınız.
Bitki Koruma Bölümü Mezunlarının İş İmkanları
Bitki Koruma Bölümü Mezunları, eğitimleri boyunca edindikleri bilgi ve beceriler ile;
Tarım Bakanlığı,
Tarım İl Müdürlükleri,
Karantina Müdürlükleri,
Zirai Mücadele ve Araştırma Enstitüleri,
Üniversitelerin ilgili Fakültelerinde Akademik personel,
Zirai ilaç firmaları (üretim, satış ve pazarlama bölümlerinde),
Tohum, biyolojik mücadele, ilaçlama şirketleri, bitki koruma lojistiğinde uzmanlaşmış firmalar ve seralarda,
Kendi işini yapmak isteyen mezunlar için zirai ilaç bayiliği açarak,
Danışmanlık (firma kurmak gibi),
Kendilerine uygun iş imkânlarından faydalanabilirler