
Fakültemiz Tarafından "Adıyaman Zeytincilik Çalıştayı" Düzenlendi
Fakültemiz tarafından 09.04.2025 tarihinde fakültemiz Bahçe Bitkileri Bölümü öncülüğü ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı katkılarıyla “Adıyaman Zeytincilik Çalıştayı” düzenlendi.
Üniversitemizin Mustafa V. Koç Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulkadir Akkan, Kahta İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Selim YILDIRIM, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu, Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Aslan, Üniversitemiz akademik ve idari personelleri ile çok sayıda üretici ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmalarını Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulkadir Akkan, ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş yaptı.
Rektör Keleş, Adıyaman Üniversitesinin sadece akademik alanda değil, üretim ve tarımsal kalkınmada da aktif bir rol üstlendiğini belirterek, “Üniversite olarak bilimin ışığında çiftçimize ve sanayicimize dokunma çabası içerisindeyiz. Bu etkinlikle birlikte bölgemiz tarımı için büyük önem arz eden zeytincilik konusundaki sorunlara bilimsel çözümler üretmeye çalışıyoruz.” dedi.
Çalıştay; Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz’un moderatörlüğünde Prof. Dr. Ebru Sakar (Harran Üniversitesi), Prof. Dr. Gökhan Büyük (Adıyaman Üniversitesi), Dr. Murat Özaltaş ve Dr. Mehmet Ulaş (İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü), Dr. Mehmet Atay ve Dr. Öğr. Üyesi Şaban Karaat (Adıyaman Üniversitesi) gibi alanında uzman isimlerin, zeytinciliğin güncel sorunları ve çözüm yolları üzerine yapmış oldukları sunumlar ile devam etti.
Konuşmalarda, zeytinin tarımsal üretimdeki stratejik rolü, Adıyaman’daki zeytin potansiyelinin değerlendirilmesi ve yerel genetik kaynakların değerlendirilmesinin önemi vurgulanarak, Adıyaman'da zeytincilik alanındaki mevcut sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.
Etkinlik, katılımcılarla yapılan katkı, soru-cevap bölümü ve teşekkür belgelerinin takdimi ile son buldu.